Aydınlatma dünyasının geleceği olarak gelişimine hızla devam eden LED, kelime olarak Light Emitting Diode – Işık Yayan Diyot’un baş harflerinden oluşmaktadır. LED, elektrik enerjisini ışığa dönüştüren yarı iletken bir devre elemanıdır.
1900’lerin başında keşfedilen elektro ışıma kavramının ardından, 1950’lerde hızlanan yarı-iletkenler hakkındaki araştırmalarla beraber; gözle görülebilen kırmızı renkli bir ışık yayan ilk LED 1962 yılında üretildi ve patente bağlandı. Eskiden radyoyu açtığımızda yanan kırmızı ışık olarak hayatımıza giren LED teknolojisi, arandan geçen 50 yılın ardından, artık dünyamızı aydınlatıyor. Bu küçük kırmızı ışık evrim geçirdi, renk değiştirdi, güçlendi ve artık beyaz renge bürünüp hayatımızı aydınlatmaya; kırmızı, mavi ve yeşile dönüşüp çevremizi renklendirmeye başladı.
Işık kaynağı olarak LED kullanan aydınlatma aygıtları ile yüksek ışık verimi, düşük enerji tüketimi, uzun ömür, daha iyi bir ışık yönlendirme seviyesi, düşük ultraviyole ve kızıl ötesi ışıması, daha yüksek renksel geriverim konularında çok başarılı sonuçlar elde edilebilmektedir. LED kaynaklar, milyonlarca renk üretmelerinin beraberinde çok çeşitli renk sıcaklıklarında beyaz ışığı sağlayabilirler.
Geleneksel ışık kaynaklarına karşı sunduğu avantajlarla her geçen gün hayatımızda daha fazla yer almaya başlayan LED teknolojisi temelli aydınlatma sistemleri, farklılık yaratmak, göz alıcı ortamlar oluşturmak ve kullanıldığı mekanlara büyüleyici bir atmosfer katmak isteyenler için sayısız alternatif ve avantajlar sunmaktadır.
Martial arts figure prominently in many Asian cultures, and the first known traces.
LED Aydınlatma Teknolojisi Avantajları
LED’ler kontrol edilebilir, ayarlanabilir, akıllı ve iletişim kurulabilen ışık kaynakları sayesinde, ışığı kullanma biçimimizde devrim yaratmaktadır.
Yüksek ışık çıkışı
LED lambalarının doğrusal akışı, aydınlatılan alana doğrudan ışık alınmasını sağlayarak, tek tip aydınlatmayı büyük ölçüde arttırır ve ışık kaynakları arasında aydınlatılamayan karanlık alanları azaltır. Sonuç olarak, yayılan ışık optimum şekilde kullanılır ve enerji tüketimi ve ışık kirliliği azaltılır.
LED lambaların aydınlatma verimliliği, enerji tasarruflu lambalardan (CFL) veya geleneksel olarak sokak aydınlatma sistemlerinde kullanılan yüksek basınçlı sodyum lambalardan (HPS) daha yüksektir (lümen/watt olarak ifade edilir). Buna ek olarak, LED lambalar eski akkor elektrik ampullerine kıyasla sekiz kat daha fazla parlaklık sunar.
Yüksek enerji tasarrufları
Yüksek güçlü LED ışık kaynakları son derece verimlidir; konvansiyonel akkor ampuller ve sodyum (ve cıva) lambalarına kıyasla %50 ila 80, enerji tasarruflu lambalara kıyasla %10 ila 20 daha fazla tasarruf sağlar.
Minimum bakım maliyeti
Uzun kullanım ömürlerine bağlı olarak, LED lambalar sürekli hizmet kesintisinin önlenmesine, hasar ve değiştirme gerekliliğinin ortadan kalkmasına yardımcı olur ve bakımla ilgili olarak olağanüstü tasarruf sağlar. LED lambalar, köprüler, çok yüksek binalar gibi aydınlatma sistemlerinin kurulum ve bakımının karmaşık ve pahalı olduğu uygulamalarda veya güvenlik aydınlatmalarında son derece pratiktir.
Yeni kurulumlarda yüksek oranda tasarruf
Yeni kurulumlar, geleneksel sodyum veya metal halojenürlü lambalar için gereken çok kalın bakır kabloların maliyetinde önemli tasarruflar elde ederler.
Uzun ömürlü
LED lambalar 50.000 saatten uzun kullanım ömrüne sahiptir, bu da günde ortalama 8 saat kullanılan bir lambanın kullanım ömrünün 17 yıl olması demektir.
Çok daha güvenli kurulum ve çalıştırma
LED lambalar düşük gerilimle (< 32v) çalışır ve minimum ısı üretirler; böylece kurulumu ve çalışması sırasında kullanıcılar için oldukça güvenlidir.
Çok daha fazla güvenilirlik ve mekanik direnç ( darbelere karşı )
LED lambalar sıcaklıktaki büyük değişiklikler ve titreşime karşı daha dayanıklıdır, bu da kullanımda kesinti olmamasını sağlar. LED lambalar kırılgan değildir ve parçalanması oldukça zordur, bu özellik LED lambaları diğer tüm konvansiyonel lambalardan, akkor elektrik ampullerinden, (enerji tasarruflu) flüoresandan veya yüksek yoğunluklu lambalardan ayırır.
Yüksek renk endeksi
LED lambalar yüksek (CRI) (Colour Rendering Index – Renk Verme Endeksi) sayesinde (Ra> 80) geniş yelpazede gerçek renk seçeneklerine sahiptir. Buna ek olarak, LED lambalarda renkli ışık oluşturmak için filtre kullanımı gerekmediği için parlak renkler sunarlar; sonuç olarak enerji harcanmadan daha saf ve daha derin renkler elde edilir.
Genelleştirilmiş uygulamalar
LED lambalar ilk olarak gösterge lambaları gibi çok belirli uygulamalarda kullanılmıştır. Günümüzde, LED teknolojisi ve aydınlatma sistemleri dünya çapındaki tüm genel aydınlatma pazarlarına girmiş; geleneksel akkor ampul ve flüoresan lambaların yerini almıştır.